Vi människor hanterar osäkerhet och oförutsägbarhet på olika sätt.
Blogg
Det som har hänt här är egentligen helt normalt – gruppen utvecklas!
I Susan Wheelans grupputvecklingsmodell, IMGD (Integrated Model of Group Development), beskriver hon gruppens fyra faser. (Hon beskriver även en femte fas, Gruppens upplösning, men den lämnar jag utanför här.) Jag beskriver här kortfattat vad som händer med gruppens medlemmar i de olika faserna och hur du, som ledare, kan hjälpa dem framåt.
Fas 1 – Tillhörighet och trygghet
Att ha en längre, sammanhållande ledighet är, för mig, både välbehövligt och skönt. Det känns härligt när man efter ett par veckor känner att inspirationen återvänder och man kan känna lust och energi att göra saker. Både sådant som man inte hunnit eller orkat under våren, men även nyfikenhet att pröva något nytt. Det 'nya' för mig är att jag, efter en del betänketid, har hyrt mig ett instrument och tänker ta några lektioner i höst. Spännande!
Under veckorna 27 till 32 kommer kontoret att vara obemannat och vi läser mailen sporadiskt. Behöver du komma i kontakt med oss under sommaren är det säkraste och snabbaste sättet att sms'a på 070-675 23 25, så ringer vi upp inom kort.
Vi önskar en riktigt härlig sommar!
Människan är till sin natur konservativ. Vi umgås med likasinnade och med människor som ser ut som vi, som har någorlunda samma bakgrund, värderingar och förhållningssätt till livet. Inom denna ”klan” kan vi känna oss trygga, det är förutsägbart och vi behöver inte reflektera så mycket över våra relationer. Det är av precis samma anledning som våra bolagsstyrelser mest består av medelålders vita män. Det blir enklast så.
Nu är det tydligt, att hösten är här. Kallare morgnar och färgprakt i naturen. Det blir också lite kortare dagar, det kanske är mörkt när du går upp och det skymmer lite tidigare för varje dag. Vi upplever den mörka årstiden olika, beroende på vilka vi är.
Oavsett vad vi tycker om den mörkare årstiden, så kan vi behöva lite ljus, värme och uppmuntran - helt enkelt hjälpa varandra till lite energi- och glädjeboost i arbetsgruppen. Värna om varandra, visa varandra intresse och nyfikenhet, skratta ihop och, inte minst, arbeta ihop.
Ibland spelade ni match eller höll en konsert. Känslan efter en match som gått bra eller en konsert där ni hittade flyt och allt lät precis så som det var tänkt, den känslan är speciell – både trött och glad på samma gång. Ibland till och med utmattad och euforisk!
Först och främst vill jag säga några ord om ordet "effektivitet" - att arbeta effektivt tillsammans. Ibland stöter jag på personer som inte gillar orden effektivtitet - de jämställer det med "mer att göra", mer stress, högre krav, att arbeta snabbare etc. Jag har en annan tolkning...
Vår vardag är ofta hektisk, full av "att-göra-listor" och vi har en almanacka som ibland "går omlott". Någon gång behöver vi unna oss att ta ledigt även från almanackan och klockan - åtminstone för en stund eller för några dagar. Varför inte på semestern?! I tidningen Holone nr 4, 2014, läser jag två olika artiklar som belyser situationen från två olika håll;